Trainen met losse gewichten of apparaten?

De sportschool staat vol met machines en apparaten die je ondersteunen tijdens je trainingen. Aan de spiegelwand vind je de losse gewichten en dumbells die los gebruikt worden. Wanneer jij jezelf de vraag stelt welke van de twee je het best kunt gebruiken tijdens krachttraining, moet je vooral even verder lezen!

Losse gewichten gebruiken tijdens je training

Met losse gewichten trainen voordelenOm je vraag te beantwoorden gaan we dieper in op de werking van losse gewichten tijdens je training. Wanneer je gebruik maakt van losse gewichten moeten je stabiliserende spieren veel meer werk verrichten dan wanneer je de oefening uitvoert op een apparaat. Zo is je lichaam continu bezig met het in evenwicht houden en stabiliseren van het gewicht. Dit zorgt ervoor dat niet alleen de spier(groep) die je traint wordt versterkt, maar ook alle andere spieren die meehelpen.

Een andere reden om losse gewichten tijdens je trainingen te gebruiken is dat je allerlei verschillende soorten oefeningen kunt uitvoeren met losse gewichten. Het veranderen van je eigen lichaamspositie kan al een grote invloed hebben op welke spieren je op dat moment gebruikt en aanspant. Met losse gewichten heb je dus de mogelijkheid vrijwel iedere spiergroep in je lichaam te trainen.

Het gebruik van losse gewichten zorgt ervoor dat jij de natuurlijke bewegingen van het lichaam volgt. Hierdoor versterk je onder andere je rug en stabiliteit.

Trainen met apparaten

Wanneer je in de sportschool bezig bent met kracht- en conditietraining, zul je wellicht ook gebruik maken van een aantal fitness apparaten. Deze apparaten ondersteunen je oefening en je hoeft dus alleen nog maar kracht te zetten. Dit betekent dat de al eerder genoemde stabilisatie wordt uitgevoerd door het apparaat zelf, waardoor jij je kunt focussen op een primaire spiergroep. Dit betekent dus wel dat er bij het uitvoeren van de oefeningen minder spieren worden gebruikt dan wanneer je dezelfde spiergroep met losse gewichten traint.

krachttraining met losse gewichten of apparaten?
Wanneer jij een beginnende krachttrainer bent zijn apparaten perfect om mee te beginnen. Zo kun je je richten op de opbouw van je spiermassa en hoef je nog even niet na te denken over je houding. Tevens heb je als beginner wellicht minder ervaring in het correct uitvoeren van de oefening. Bij losse gewichten kun je dan al vrij snel blessures krijgen, wat bij fitness apparaten beduidend minder snel voorkomt. Niet iedereen heeft de mogelijkheid om direct advies te krijgen van bijvoorbeeld een personal trainer. In dat geval zijn apparaten dus een veilige manier om als het ware kennis te maken met fitness. 

Ook zijn de apparaten handig in gebruik wanneer jij alleen aan het sporten bent. Bij gebruik van losse gewichten heb je vaak een spotter nodig die jou helpt bij het correct uitvoeren en eventueel bijsturen van je oefeningen. Wanneer je alleen sport, kun je dus gemakkelijk gebruik maken van de apparaten, zodat je de oefeningen alleen kunt uitvoeren.
 

Wat werkt voor jou het best?

Trainen met losse gewichten en spotterNu je de voordelen van het gebruik van losse gewichten en apparaten op een rij hebt, is het aan jou zelf om te beslissen welke van de twee het best voor jou werkt. Zo kan je als (ervaren) sporter meer uit je trainingen halen door de losse gewichten te gebruiken. Natuurlijk kun je ook als onervaren sporter oefeningen met losse gewichten doen. Zorg er dan wel voor dat een sportinstructeur je eerst helpt voordat je zelf aan de slag gaat. Zo kan hij/zij je vertellen welke houding je moet aannemen en wat je vooral wel en niet moet doen. Ook kun je een geschikt gewicht kiezen om mee te beginnen.

Hou jij het liever nog even bij de apparaten? Dan is dat natuurlijk ook geen probleem!

Terug naar nieuwsoverzicht
Fitness Bedrijfsfitness in Weert Nu is het mogelijk om bedrijfsfitness te doen via Loods 37. Bedrijfsfitness is extra voordelig omdat het onbelast is. Daarnaast zijn fitte medewerkers betere medewerke... Groepslessen Krav Maga Krav Maga betekent letterlijk Contact Gevecht. Het is de officiële vorm van zelfverdediging die wordt gehanteerd door de Israeli Defense Force (IDF). De grondlegger van Krav Maga, Imi Lichtenfeld, heeft dit zelfverdedigi... Fitness Krachttraining Wil je graag (droge) spiermassa opbouwen in een fitnesscentrum in Weert? Krachttraining in Weert begint bij Loods 37, want bij ons vind je alle faciliteiten om je spierkracht en spiermassa te vergroten. Door de aanw... Groepslessen Paalsport (pole fitness) Paaldansen wordt door sommige mensen nog altijd gezien als iets dat in een nachtclub thuishoort, maar dit idee is al lang achterhaald. Sportief paaldansen is namelijk een erkende vorm van ...
Contact Loods 37 fitness
Dr. Schaepmanstraat 37
6004AD WEERT
KvK-nummer: 63723336
BTW-nummer NL855371985B01
Bankrekening: NL47RABO 0305 6317 56

info@loods-37.nl
+31 (0)495 750 357
Facebook
Instagram
Openingstijden
Maandag: 8:00 - 13:00, 15:00 - 22:00
Dinsdag: 8:00 - 13:00, 15:00 - 22:00
Woensdag: 8:00 - 13:00, 15:00 - 22:00
Donderdag: 8:00 - 13:00, 15:00 - 22:00
Vrijdag: 8:00 - 13:00, 15:00 - 21:30
Zaterdag: 8.30 - 14.00
Zondag: 8.30 - 14.00